Smakowita jesień w wodzisławskim Ekonomiku!...

9 listopada br. Joanna Bugaj i Michał Rekowski – uczniowie kl. 3g reprezentowali Tczew i naszą szkołę na VI edycji „Śląskiej Jesieni Kulinarnej” w zaprzyjaźnionym Ekonomiku w Wodzisławiu Śląskim. Konkurs zorganizowano w ramach projektu INTERREG V - A „Szkoła innowacyjnego gotowania”.

Nasi uczniowie byli jedną z szesnastu ekip „zmagających” się z arcytrudnym tematem kulinarnym – kaczką przygotowywaną metodą sous vide.

Smakowitość dania doceniło jury pod przewodnictwem pana Mirosława Bobrowskiego – szefa kuchni na promie „Polonia" Unity Line, przyznając Joasi i Michałowi Specjalne wyróżnienie.

Naszej ekipie gratulujemy, Przyjaciołom z Wodzisławia Śląskiego życzymy powodzenia w realizacji kolejnych działań.














Oprawa gastronomiczna w Gimnazjum nr 3...


14 października 2016 grupa uczniów klas hotelarskich pod opieką p. Lucyny Pytka pomagała w oprawie gastronomicznej zaprzyjaźnionej szkole - Gimnazjum nr 3 w Tczewie.

Uczniowie przygotowali stoły bankietowe i kawiarenki oraz uczestniczyli w bezpośredniej obsłudze gości.

Udział w tej uroczystości stał się dla uczniów doskonałą okazją do rozwijania umiejętności zawodowych oraz godnego reprezentowania szkoły.

Należy wyróżnić młodzież, która w swoim czasie wolnym reprezentowała Zespół Szkół Ekonomicznych: Agata Cylkowska, Anna Domińska, Anna Kaczmarzyk, Weronika Kozłowska, Klaudia Szamp z klasy 4 H, Katarzyna Latoszewska i Agata Śledź z klasy 2 H, Marcelina Bigus, Jakub Dąbrowski, Paulina Gątarek, Ewelina Hibner, Nikola Pakizer i Wiktoria Terlikowska z klasy I H oraz trzy uczennice z klasy 3 G, które pomogły w dekoracji gastronomicznej – Sandra Bochenek, Paulina Dratwa, Sandra Gątarek.







Otrzęsiny 2016...

Dnia 6 października 2016 odbyły się Otrzęsiny klas I. Do rywalizacji przystąpiło sześć klas wraz wychowawcami: klasa I ea jako buraczki, klasa I eb jako marchewki, I H jako selery, I G jako kapusty, I h/G jako pietruszki i I r jako cebule.

Tematyką tegorocznych otrzęsin były warzywa. Podczas zabawy uczniowie obierali ziemniaki na czas, wymyślali potrawy z warzyw, rozpoznawali smaki koktajlów warzywnych. Każda klasa przygotowała karykaturę wychowawcy związaną z wybranym warzywem oraz przygotowała hasło – slogan z nim związane.

Zabawa była udana. Zwycięzcą tegorocznych Otrzęsin (w dogrywce z klasą I ekonomiczną a) została I hotelarska. Wszystkim uczniom gratulujemy i dziękujemy za zaangażowanie w rywalizacji.

Dziękujemy Pani Bogumile Dulny i klasie II r za przygotowanie imprezy.
















Praktyka w Lizbonie - październik...


15 października 2016 r. 16 uczniów klasy 4 g i 3 g wraz z opiekunami Panią Małgorzatą Samp i Jolantą Furmanik wyjechało do Lizbony, aby odbyć praktyki w tamtejszych zakładach gastronomicznych. Wyjazd ten mógł się odbyć dzięki projektowi „Wzbogacanie warsztatu pracy oraz poszerzanie horyzontów zawodowych poprzez praktyki zawodowe w krajach UE” w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER).

Obecnie w Lizbonie przebywają: Agnieszka Borczyk,Sandra Bochenek,Sandra Tomaszewska, Rafał Mindykowski, Daniela Migowska, Joanna Bugaj,Aleksandra Korycka, Michał Rekowski, Aleksandra Anus, Agata Pośpiech, Milena Cisewska, Konrad Kowalewski, Alicja Krupińska, Sebastian Urbański, Maciej Newski, Aleksandra
Uczniowie biorący udział w projekcie odbywają praktyki w restauracjach na terenie Lizbony, wzbogacając swój warsztat pracy. Jedną z tych restauracji jest BELCANTO posiadająca 2 gwiazdki Michelin (http://belcanto.pt/en/default.aspx).
Uczniowie po pracy mają szansę poznawać kulturę Portugali oraz doskonalić swoje umiejętności językowe. Poniżej znajdują się linki do Fanpage projektu oraz hoteli, w których uczniowie odbywają praktyki.

Fanpage Facebook










123456789101112131415 16 1718
1920212223242526272829303132333435
3637383940414243444546474849505152
5354555657585960616263646566676869
7071727374757677787980818283848586
87888990919293949596979899100101102103
104105106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135136137
138
©ZSE 2005-2008. All Rights Reserved. Wykonanie: TCZ.PL Sp. z o.o.