ZSE GOSPODARZEM ELIMINACJI OKREGOWYCH OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU...

W dniu 9 stycznia 2015 r. byliśmy gospodarzem eliminacji okręgowych XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności dla uczniów z 33 szkół ponadgimnazjalnych naszego okręgu, organizowaną przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Tematem wiodącym tegorocznej Olimpiady było "Bezpieczeństwo żywności
i żywienia"
. Problematyka dotyczyła przede wszystkim zanieczyszczeń żywności, zatruć pokarmowych, żywienia zgodnie z normami oraz bezpieczeństwa żywności w przemyśle
i gastronomii.

Patronat honorowy nad Olimpiadą objął Starosta Tczewski Tadeusz Dzwonkowski.
Uczestnicy Olimpiady rozwiązywali test, na który złożyły się zadania z tematyki wiodącej oraz z ogólnej wiedzy o żywności i żywieniu. Obejmował on podstawowe wiadomości z nauki o żywieniu oraz zaawansowaną wiedzę z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej
z towaroznawstwem.

W eliminacjach wzięło udział 49 uczestników. Najwięcej punktów (89) uzyskała Dominika Konkolewska z Gimnazjum i Liceum Akademickiego w Toruniu. Naszą szkołę reprezentowali Klaudia Dembicka z kl. IVg (23 miejsce) oraz Mateusz Schwarz z kl. IIIg (27 miejsce).

Dla uczestników Olimpiady i ich opiekunów przygotowano szereg atrakcji, m.in. dwa pokazy kulinarne połączone z degustacją: „Kuchnia japońska”, przygotowany przez naszego absolwenta Lucjana Szulca, zastępcę sushimastera Domu Sushi w Gdańsku oraz „Kuchnia włoska”, przygotowany przez także naszych absolwentów Łukasza Ciesińskigo, szefa kuchni restauracji Mon Balzac w Gdańsku oraz jego zastępcę Jakuba Langmessera. Ponadto zorganizowano wyjazd do Centrum Rekreacji i Rozrywki EBRO w Tczewie (kręgle, bilard) oraz występ taneczny Oliwii Grzankowskiej ze Szkoły Tańca Stakato z Tczewa. Olimpiadę otworzył doc. dr Henryk Lewandowski z Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku. Jury przewodniczyła pani dr inż. Dorota Łoboda, dyrektor Instytutu Zdrowia i Kultury Fizycznej Wyższej Szkoły Gospodarczej w Bydgoszczy.

Wszyscy uczestnicy Olimpiady oraz ich opiekunowie otrzymali medale okolicznościowe eliminacji okręgowych Olimpiady, zestaw publikacji dotyczących ks. Pasierba oraz upominki (notes w oprawie, notatnik, długopis z logo szkoły, czekolada). Ponadto zdobywcom miejsc od I do VII wręczono talony EMPIK-u wartości 50-75 zł.
Dziękujemy naszym sponsorom: Domowi Sushi w Gdańsku (menedżerowi p. Pawłowi Białasowi), restauracji „Mon Balzac” w Gdańsku, Hotelowi Sofitel GRAND Sopot (menadżerowi ds. konferencji i bankietów p. Mateuszowi Kruszyńskiemu, hurtowni spożywczej SENDI w Tczewie oraz Szkole Tańca STAKATO w Tczewie.

Imprezę przygotował zespół uczniów i nauczycieli pod kierunkiem pp. Barbary Antoniuk i Piotra Popielarczyka.

(ZC)



Galeria zdjęć
Perspektywy 2015...

Z przyjemnością chcemy poinformować iż Zespół Szkół Ekonomicznych po raz kolejny znalazł się w ogólnopolskim rankingu techników, który organizowany jest przez miesięcznik Perspektywy. W tym roku nasza szkoła znalazła się na 233 miejscu, poprawiliśmy swoje miejsce o 63 pozycje (rok 2014 miejsce 296).

Jesteśmy najwyżej sklasyfikowanym technikum w powiecie tczewskim, oraz zajmujemy 15 miejsce w województwie pomorskim w kategorii technika.

Ranking Techników Perspektywy 2015

Spotkanie z rodzicami....

W poniedziałek 12 stycznia 2015 odbędzie się zebranie z rodzicami o godzinie 16:30.
Numery sal w których odbędą się zebrania będą wywieszone przy wejściu do szkoły.

Wiadomość dla uczniów klas 3 ea i 3eb....

Test z języka angielskiego dla kandydatów do udziału w projekcie praktyk zagranicznych odbędzie się w czwartek, 8 stycznia o godzinie 15.10. Zainteresowani proszeni są o przybycie do sali 204.
Przewidywany czas testu: 45 minut.

Zapraszamy!
J.Furmanik i M.Samp
123456789101112131415161718
1920212223242526272829303132333435
36373839 40 414243444546474849505152
5354555657585960616263646566676869
7071727374757677787980818283848586
87888990919293949596979899100101102103
104105106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135136
©ZSE 2005-2008. All Rights Reserved. Wykonanie: TCZ.PL Sp. z o.o.